Kotimainen muotibrändi Aarni kasvatti Foppan avulla myyntiään yli 80 prosenttia

Suomalainen muotibrändi Aarni lanseerasi keväällä uudenlaisen malliston, joka sai kuluttajat innostumaan suomalaisesta muotoiluperinteestä. Aarni X Alvar & Aino Aalto -mallistoon käytettiin muun muassa Aaltojen kesäpaikan Villa Floran koivupuita.

Merkityksellisen malliston takia Aarni halusi panostaa vahvasti uutuuskellojen markkinointiin, ja brändi teki sen Foppan markkinointibudjettien rahoituksen avulla. Aiemmin Aarni on luottanut vahvasti digimarkkinointiin, mutta Foppa mahdollisti yritykselle merkittävän kokoisen markkinointibudjetin ja mediamixin laajentamisen uusiin kanaviin. Mediamixiin tulivat digimarkkinoinnin rinnalle televisio-, printti, video- ja elokuvamainonta.

Huhtikuussa ja toukokuussa pyörinyt kampanja oli Aarnille menestys: ensimmäisenä kuukautena yrityksen myynti kasvoi 83 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan, toisena kuukautena 63 prosenttia.

“Yhteistyömme on sujunut erinomaisesti. Foppa on ammattimainen markkinoinnin kumppani ja markkinoinnin rahoittaja, ja heidän kokemuksensa ansiosta saimme toimivan lanseerauskampanjan. Olemme aiemmin tehneet kaiken itse markkinoinnissa, emmekä ole ostaneet massamediaa, joten Foppasta oli meille suuri apu. Vertailimme eri rahoitusmalleja pitkään, ja Foppalta löytyi meille selkeästi paras vaihtoehto muun muassa pitkän maksuajan ansiosta. Markkinointi-investointien tuotto ei tule aina heti, joten pitkä maksuaika on tärkeä ominaisuus”, kertoo Aarnin perustaja ja toimitusjohtaja Niklas Tuokko.

Vaikka monet brändit ovat leikanneet markkinoinnistaan haastavien talousaikojen takia, Aarni on päättänyt investoida brändiinsä – ja se on todellakin kannattanut: yritys on tehnyt tänä vuonna joka kuukausi ennätysmyyntiä. Tuokon mukaan nyt on erityisen tärkeää panostaa markkinointiin, sillä kilpailijoiden jarruttaessa aktiivinen tekeminen avaa uusia mahdollisuuksia ja mahdollistaa menestymisen myös haastavimpina aikoina.

“Tämä vuosi on ollut meille voimakasta kasvua, sillä jo ennen Aalto-malliston kampanjaa myyntimme oli viime vuoteen verrattuna 50 prosentin kasvussa. Monet kuluttajabrändit raportoivat heikosta markkinasta, mutta meillä on käynyt päinvastaisesti: myynti kasvaa, vaikka kuluttajat ovat laittaneet lompakon nyörejä tiukemmalle. Osa kuluttajabrändeistä on vaihtanut vaihdetta pienemmälle investoinneissaan, mutta se on avannut muille brändeille merkittäviä mahdollisuuksia”, Tuokko huomauttaa.

Hyvin hoidettu brändi

Alvar ja Aino Aalto -kellomallisto on poikkeuksellinen kokonaisuus, joka on kunnianosoitus suomalaiselle muotoilulle. Aaltojen kesäpaikan Villa Floran puiden käyttämisen lisäksi malliston kelloissa hyödynnettiin Aaltojen omaa designia.

“Meille avautui Aaltojen pojanpojan kautta mahdollisuus kunnioittaa heidän elämäntyötään. Saimme tutkia Aaltojen alkuperäisiä luonnosvihkoja, josta otimme muotokieltä kelloihin. Nopeasti kävi ilmi, että voisimme myös hyödyntää Villa Floran koivupuita, koska kesähuvilalta piti joka tapauksessa kaataa puita”, kertoo Tuokko.

“Koska olimme arvokkaan suomalaisen muotoiluperinnön äärellä, halusimme tehdä kaiken uskottavasti ja kunnioittavasti. Siksi halusimme mukaan ansioituneen suunnittelijan, ja kysyimme Harri Koskisen kiinnostusta.”

Muun muassa Iittalan, Fiskarsin ja Genelecin tuotteita suunnitellut Koskinen lähti projektiin mukaan, ja mallistoon luotiin lopulta seitsemän erilaista Aaltojen estetiikkaa kunnioittavaa kelloa.

“Tämä mallisto lähtee brändimme DNA:sta. Olemme luonnonläheinen brändi, joka tuo luonnonmateriaalit osaksi tuotteita tyylikkäällä ja innovatiivisella tavalla. Aarni ei ole vain puita halaileva brändi, vaan myös urbaani. Nämä kaksi asiaa yhdistyvät Aarnissa”, Tuokko avaa brändin saloja.

Tällä hetkellä Aarni kasvaa vauhdilla, luo uusia tuoteinnovaatioita ja katselee entistä enemmän ulkomaille.

“Kehitämme toimintaamme koko ajan, mistä hyviä esimerkkejä ovat muun muassa hirvennahasta tehdyt laukut ja lompakot. Olemme olleet Suomessa monen vuoden ajan kasvavin kellobrändi näkyvyydeltämme, ja lähitulevaisuudessa haluamme ottaa entistä suurempaa jalansijaa kansainvälisillä markkinoilla. Puurannekellot ovat niche, mutta haluamme olla siinä kilpailussa etujoukoissa maailmallakin. Esimerkiksi Japanissa olemme saaneet hyvän alun, ja siellä meillä on paljon potentiaalia”, Tuokko päättää.


Kiinnostaako kasvu isomman markkinointibudjetin avulla?