Dagsmark ylittämässä yli 10 miljoonan euron liikevaihdon markkinoinnin kasvurahoituksen avulla

Foppan pitkäaikainen asiakas, lemmikkiruoanvalmistaja Dagsmark Petfoodin investoinnit markkinointiin ja brändiin ovat viemässä kotimaisuudestaan tunnetun yrityksen tänä vuonna yli 10 miljoonan euron liikevaihtoon, mikä on äärimmäisen kova suoritus suomalaisessa lemmikkiruokabisneksessä.

Dagsmark ylsi vuonna 2022 9,7 miljoonan euron liikevaihtoon, ja tänä vuonna odotuksissa on yli 12 miljoonan euron liikevaihto ja yrityksen historian ensimmäinen voitollinen tulos. Foppan ja Dagsmarkin yhteistyö on kestänyt noin kolme vuotta, ja tänä aikana Dagsmarkin liikevaihto on kasvanut yli 100 prosenttia.

Dagsmark on perustettu vuonna 2016, ja yritykselle oli alusta lähtien selvää luoda markkinaan erottuva brändi, koska markkinaa hallitsi kaksi suurta kansainvälistä jättiä, Nestle ja Mars.

Aluksi Dagsmark rakensi brändiään muun muassa sosiaalisen median ja paikallislehtien avulla, mutta Foppa-yhteistyön alettua markkinoinnissa vaihdettiin vaihdetta. Brändin panostukset ovat johtaneet siihen, että koko toimiala koki mullistuksen. Dagsmark nimittäin teki päivittäistavarakaupan lemmikkiruokaosastosta houkuttelevan.

“Muutimme koko toimialaa muutamassa vuodessa. Ennen päivittäistavarakaupan koiranruokaa ei pidetty laadukkaana, vaan ihmiset ajattelivat, että ruoka pitää ostaa erikoisliikkeistä. Me kuitenkin muutimme ihmisten ajatuksen, ja nykyään suomalaiset kilpailijamme hakeutuvat nimenomaan päivittäistavarakauppojen hyllyille. Tämä toimiala tarvitsi tällaisen propellipään, joka tekee muutoksen. Nostan häntäämme tässä asiassa”, Strömberg jatkaa.

Dagsmark halusi, että ihmiset voisivat ostaa koiranruoan samasta kaupasta, josta he ostavat myös omat ruokansa. Esimerkiksi kissanruoan kohdalla tilanne oli jo tämä , joten miksi jokainen koiranomistaja ei voisi ostaa lemmikilleen ruokaa normaalista ruokakaupasta. Muun muassa Dagsmarkin ansiosta mielikuvat markettien koiranruoasta ovat muuttuneet, ja nykyään 60 prosenttia lemmikkiruoasta myydään päivittäistavarakaupoissa. Dagsmark puolestaan on johtavassa asemassa markettien koiran kuivaruoan myynnissä.

“Se ei ole tietenkään pelkästään Dagsmarkin ansiota, mutta olemme olleet draivaava tekijä muutoksessa ja nimenomaan siinä, mistä kanavista ruokaa voi ostaa.”

Dagsmarkin suurin vahvuus on ollut siinä, että yrityksen perustajat ajattelevat kaupallistamisesta samalla tavalla kuin ruotsalaiset – eivätkä niin kuin suomalaiset perinteisesti. Toisin sanoen Dagsmark on halunnut panostaa vahvan tuotteen ohella brändin rakentamiseen. 

Tunteita herättävä brändi

“Suomalaisen ajattelutavan mukaan tuote myy itse itsensä. Ei muuten myy”, Strömberg painottaa.

Tämän oivalluksen myötä Dagsmark on tehnyt miljoonainvestointeja markkinointiinsa vuosien saatossa, ja siksi brändi erottuu globaalien, miljardeja takovien kilpailijoidensa rinnalla.

Foppa-yhteistyön myötä Dagsmark moninkertaisti markkinointibudjettinsa ja aloitti toden teolla massamainonnan. Mediamixiin tulivat mukaan televisio ja radio, minkä lisäksi printti- ja digimainontaan tehtiin aiempaa suurempia panostuksia. Brändin keskiössä ovat olleet koko ajan puhdas kotimainen ruoka, vastuullisuus, rohkeus ja räväkkyys. Nämä kaikki ominaispiirteet tulevat toistuvasti esiin markkinoinnissa, ja pitkäjänteinen työ onkin ollut kaiken a ja o. 

Brändin ominaispiirteet tulivat esiin etenkin vuonna 2020, kun Dagsmark osti Helsingin Sanomien etusivun ja herätti mainoksessaan keskustelua siitä, mitä koirille syötetään. Dagsmark halusi herätellä ihmisiä pohtimaan koiran kuivaruoan alkuperää. Onko ruoka kotimaista tai vastuullisesti tuotettua?

“Mainonta johti siihen, että Yle kiinnostui aiheesta. Ylellä pohdittiin, että miten tällaisessa ruoantuotannon mallimaassa koiranruokamarkkinaa hallitsevat Nestle ja Mars, joiden tuotteet ovat tuontitavaraa. Yle MOT teki aiheesta jakson, jossa minua haastateltiin. Tämä kokonaisuus kasvatti meidän tunnettuutta valtavasti ja toi esiin meidän vahvuudet”.

Kampanja aiheutti somekohun, ja myös Dagsmark sai kritiikkiä, mutta onko brändi kiinnostava, jos se ei herätä tunteita molempiin suuntiin?

“Jos ei herätä tunteita, silloin ei ole vaikutusta ihmisiin. Jälkikäteen vähän mietin, oliko se kampanja liian rohkea ja räväkkä, mutta toisaalta se oli meidän näköinen, ja tässä me nyt olemme päivittäistavarakaupassa johtavien brändien joukossa markkinajohtajana”, Strömberg muistuttaa.

Markkinoinnin kasvurahoituksesta valtava hyöty

Dagsmarkille markkinoinnin kasvurahoitus on toiminut erinomaisena kasvun veturina, koska sen ansiosta rahoituskierroksilla kerättyjä varoja on voitu käyttää myös muihin kohteisiin kuin pelkästään markkinointiin. 

“Foppan kautta saimme myös laajasti markkinointiin suunnitteluapua, joka on ollut tärkeässä roolissa. Sen myötä isot budjetit ovat käytetty tehokkaasti, ja markkinointimme on tuottanut tulosta. Valtakunnallinen näkyvyys edesauttaa tuotteiden menekkiä kaupoissa, ja tämä on tärkeää tuotteiden hyllytilan säilyttämisen ja kasvattamisen kannalta”, Strömberg avaa.

Strömberg kehottaa muita yrityksiä harkitsemaan tarkasti markkinoinnin kasvurahoitusta, koska se mahdollistaa helposti markkinointibudjetin moninkertaistamisen ja sitä kautta liiketoiminnan kasvun. 

“Markkinointiin ja brändiin on pakko panostaa, jos haluaa menestyä. Olemme hyvä esimerkki monille muille, sillä kasvoimme nollasta markkinajohtajaksi ja muutimme kokonaista toimialaa. Foppan kanssa yksi parhaista asioista ollut joustavuus ja heidän kykynsä reagoida meidän tarpeisiin. Ilman niitä emme olisi yltäneet näin vahvaan kasvuun”, Strömberg kiittelee.