Sijoittaja Nicolas Fogelholm kertoo, mihin kasvuyritysten kannattaa panostaa

Sijoittaja Nicolas Fogelholm on mukana monissa hallituksissa ja ollut muun muassa perustamassa alkuvuonna myytyä digitoimisto Tulos Helsinkiä. Fogelholmin mukaan menestyvien brändien taustalla on uskallus panostaa markkinointiin.

“Monet turvallisuushakuiset päättäjät saattavat epäröidä isompia markkinointi-investointeja, koska he näkevät niissä riskejä.”

Fogelholm kertookin, että yrityksiä täytyy usein rohkaista tekemään merkittäviä panostuksia markkinointiin ja mainontaan.

“Juuri vastikään kävin keskustelua yrittäjän kanssa, joka oli tehnyt performance-markkinointia ja saavuttanut sen pisteen, että seuraava askel on hyppy laajentaa mainonnan keinoja esimerkiksi offline-mainontaan. Muuten ei voida kasvaa.”

Taktisen performance-markkinoinnin tavoitteena on usein suoran kaupan lisääminen lyhyellä aikavälillä, kun taas bränditunnettuutta lisäävät massakampanjat maksavat itsensä tutkimusten mukaan takaisin keskimäärin yli kolminkertaisesti – mutta pidemmällä aikavälillä mitattuna.

Rohkaisua esimerkkien kautta

Fogelholmin mukaan tärkeintä on rohkaista yrittäjiä ja päättäjiä antamalla esimerkkejä markkinoinnin menestystarinoista. Hän nostaa esille brändit, kuten The Other Danish Guy, Kaalimato, MoiMobiili ja Dagsmark Petfood, joissa on panostettu pitkäjänteiseen massamainontaan ja monissa näistä nimenomaan TV- ja radiokampanjointiin ja saavutettu näin merkittäviä tuloksia.

Fogelholm hehkuttaa myös kielenoppimissovellusta WordDivea, jonka hallituksessa on itsekin mukana. Englannin abikurssilla on niin merkittävä markkinaosuus, että yli puolet abiturienteista ostaa sen.

“Taustalla on hyvä tuote, mutta tässäkin kävi niin, että oltiin tehty parisen vuotta performance-markkinointia, kunnes toimitusjohtaja alkoi miettiä, pitäisikö kokeilla radiomainontaa. Massamedian keinoilla saatiin aikaan merkittävä kasvu ja niitä ollaan jatkettu edelleen.”

Mainonnan konseptin suunnitteluun kannattaa panostaa

Fogelholm pohtii, että radiomainonta on viime kädessä yllättävän kustannustehokasta, sillä se tavoittaa suuren yleisön ja sen suunnittelu- ja tuotantokustannukset ovat melko maltillisia. Hänen kokemuksensa mukaan mainonnan konseptoinnissa ja sisällön suunnittelussa säästetään turhaan.

“Jos voit, niin käytä riittävästi rahaa. Käytä hyviä kumppaneita ja luovaa toimistoa: Mainonnan konsepti ei ole se paikka, missä kannattaa säästää.”

Fogelholm muistuttaa, että mikään mainonta ei toimi, jos tuote on huono. Ensin pitää olla perusnäkemys siitä, että tuote tai verkkokauppa on riittävän hyvä pärjätäkseen markkinassaan. Tämän jälkeen, kun hallitus tekee päätöksen markkinoinnin linjoista, tärkeintä on vaan riittävästi uskoa ja uskaltaa.

Kasvussa Fogelholm peräänkuuluttaa oikeanlaista ajatusmaailmaa, jossa alusta asti keskitytään tuotteen tai palvelun paketointiin sekä brändin erottautumistekijöihin kansainvälisillä markkinoilla.

“Suomalainen insinöörivetoinen ajattelu johtaa helposti siitä, että verkkokauppiaat keskittyvät vertailemaan alustojen toiminnallisuuksia tai verkkokaupan nopeutta. Verkkokauppaa viilataan viimeiseen asti, mutta unohdetaan että tuote/palvelu ei itsestään löydä kuluttajien ostoskoriin.”

Suomalaisista menestystarinoista Fogelhol mainitsee Finnish Design Shopin, joka on onnistunut erottautumaan myös kansainvälisesti. Fogelholm arvioi, että mitä enemmän menestystarinoita syntyy, sitä enemmän karttunut osaaminen auttaa myös muita yrityksiä. Hänen mielestään verkostoon kannattaakin panostaa liiketoiminnan alusta asti.

“Vaikka yrityksellä olisi riittävästi rahaa, niin pelkästään sen avulla ei kasveta. Kannattaa etsiä ympärilleen ihmisiä, jotka jo tietävät, miten menestynyt brändi ja verkkokauppa rakennetaan.”